Den långa färden

Historien om The Tea Centre of Stockholm började långt från Sveriges huvudstad. För många årtionden sedan skickades en ung pojke av sin far från deras hem i norra Sri Lanka till önationens södra delar för att spendera sommaren med sin farbror på en teplantage. Tanken var bara att ge pojken ett miljöombyte mellan skolterminerna, men nyfiken och observant som han var skulle han komma att få ut mer från promenaderna på plantagen och samtalen med arbetarna än vad någon, han själv inkluderad, hade kunnat förutspå.

Något underligt som pojken lade märke till runtom plantagen var de stora lådorna med konstiga ord på – Amsterdam, London, Paris. Han hade då ingen aning om vad dessa ord betydde. Just hur bekant han skulle bli med lådorna, deras innehåll och den resa som låg framför dem hade han aldrig kunnat ana.

Målet i sikte

Hans kännedom om Orienten och kunskap inom det engelska språket gjorde honom till en viktig medarbetare hos KF som försåg honom med en ledarskapsutbildning och gav honom ansvaret för import av kaffe och te. Cirkeln var på väg att slutas.

Under sina elva år på KF fick Vernon möjligheten att lära sig det mesta som fanns att kunna kring dryckesvarorna. Med oräkneliga provsmakningar och plantagebesök världen över samt en djup förståelse för importverksamheter i bagaget var han nu redo att starta eget.
År 1978 grundades East West Scandinavia AB.

Butiken har öppet

Det nystartade bolaget skulle importera och sälja grossistmängder te av hög kvalitet från världens främsta plantager. Kontorsutrymme hyrdes på den så kallade Hornsgatspuckeln men fastighetsägarna och grannarna – huvudsakligen gallerier och andra kreativa verksamheter – protesterade mot att den fina lokalen endast skulle användas för kontor och krävde någon form av butiksverksamhet.

Så föddes The Tea Centre of Stockholm.

Efter att ha startat som en liten butik av ren tillfällighet har The Tea Centre of Stockholm blivit en ikon på Södermalm och juvelen i East West Scandinavia AB:s krona. Det är en gammaldags, hemtrevlig butik där en enda produkt ligger i fokus – nämligen te. En passion för te genomsyrar butikens atmosfär där även själva inredningen är en fröjd för en sann teentusiast. Te av högsta klass, personlig service och goda etiska normer är vad som kännetecknar The Tea Centre of Stockholm.

Grossisthandel är fortfarande en viktig del av verksamheten. Däremot är bolaget utan tvekan mest känt för direktförsäljning till de många teälskare från hela världen som besöker butiken på Hornsgatan.

Traditionen lever vidare

Vernon kände bättre än någon annan till vad som krävs för att kultivera en djupgående passion för te. I takt med att han närmade sig pensionen såg han till att dela så mycket som möjligt av sin kunskap med sin son, Gihan Mauris. Liksom sin far spenderade Gihan delar av sin uppväxt på plantager i fjärran länder, lärde sig från folk med intim kännedom om plantorna, absorberade deras terroir och förberedde sig för sin egen framtid inom tebranschen.

Söderblandning

Ett lyckosamt misstag